هفته هجدهم رشد کودک با همه فراز و نشیبهایش آغاز شده است. تقریبا هفتاد و دو روز در رابطه مستقیم با کودک و شاهد خوابیدن، غذا خوردن و بازی کردن او بودهاید. در این مطلب قصد داریم بیشتر درباره نوزاد هجده ماهه صحبت کنیم همراه ما باشید.
هفته هجدهم نوزاد چطور است؟
کودک به این توانایی رسیده است که بتواند بدون کمک دیگران بنشیند. البته چنانچه در این سن نتوانست بنشیند نگران نباشید، به زودی این توانایی را پیدا خواهد کرد. بالشی در کنار کودک بگذارید تا به آن تکیه دهد و ماهیچه هایش را برای استقامت هنگام نشستن تقویت کند.
نقاط عطف هفته هجدهم رشد کودک
تمام چیزهایی که کودک میبیند برای او جالب و فریبنده است. اینها شامل اندامهای بدن او هم خواهد شد و او درک درستی از اندامهایش پیدا میکند. تماشای انگشتان دست و پا و مشاهده حرکت آنها و تلاش برای قرار دادن آنها در دهان، فعالیت روزانه آنها خواهد بود.
علاوه بر درک کشف اندامهای بدن، شروع به تشخیص این میکند که چطور میتواند از آنها بهترین استفاده را داشته باشد. او میتواند پاهایش را روی میلههای تخت قرار دهد و برای حرکت در فضای مورد نظر تلاش میکند.
اگرچه قنداقپیچ کردن کودک مانع از بسیاری خطرات هنگام خواب میشود، اما عدهای توصیه میکنند که اجازه دهید که کودک هنگام خواب، آزاد و رها باشد و این آزادی به او این امکان را میدهد که اندامش را به راحتی حرکت دهد و راه رفتن را یاد بگیرد.
در این هفته دندانها در زیر لثه مستقر شدهاند و احتمالا یکی یکی شروع به بیرون آمدن کنند. اگر کودک شما یکی از بچههایی است که زود دندان در میآورند، احتمالا اولین جوانههای دندانهای جلویی در فک پایین را میبینید.
فردیت و درک از خود در این مرحله به نحو آشکاری خود را نشان میدهد. کودک متوجه میشود که صدایش با صدای شما فرق دارد.
در این مرحله تعامل او با افرادی که به آنها اعتماد دارد و به خوبی آنها را میشناسد، بیشتر میشود. از طرفی ممکن است از غریبهها بترسد و به خاطر احساس خطر گریه کند. هر چه قدر زمان بیشتری برای ارتباط با کودک، قرار دهید، بیشتر به شما اعتماد میکند.
درک فضا، عمق و هماهنگی او بسیار زیاد شده است. به اشیای متعدد نگاه میکند و دنبال کردن آنها با چشمش تبدیل به یک عادت برای او شده است.
مهارتهای ارتباطی او توسعه زیادی پیدا کرده و او تلاش میکند صدای شما را تکرار کند و با شما حرف بزند. همان طور که شما صداها را تکرار و انواع مختلفی از آواها را تولید میکنید، مهارت او به همان نسبت رشد میکند.
آیا زمان غذا دادن به کودک رسیده است؟
شاید بارها از خود پرسیده اید که چه موقع باید به کودکم غذا بدهم. بین ماه چهارم تا ششم بهترین موقع است، اما با مقادیر بسیار کم غذا دادن را شروع کنید. بعضی بزشکان هم می گویند موقعی که وزن کودک دو برابر شد غذای مکمل شیر مادر باید شروع شود. نکته مهم این است که کودک باید قادر باشد سرش را مستقیما بالا نگه دارد.
از چه غذایی باید شروع کنیم؟
بسیاری از پزشکان توصیه می کنند که از برنج شروع کنید، چون هم بهتر و سریعتر هضم می شود، وهم به ندرت کودکان به ان حساسیت نشان می دهند. توصیه می شود علاوه براین که کودک به تغذیه اش از مادر ادامه می دهد، غذای کودک باید با مقادیر کم و روزی یکبار مصرف شود.
از قاشق پلاستیکی که مخصوص کودکان است استفاده کنید
اگر کودک نمی داند که چگونه از قاشق استفاده کند، سعی کنید قاشق پر از غذا را به دهانش نزدیک کنید، تا با استشمام بوی غذا و چشیدن آن، استفاده از قاشق را یاد بگیرد.
یاد گرفتن هر چیزی صبر می خواهد، مدتی طول می کشد تا کودک با استفاده از قاشق و غذا خوردن آشنا شود. ممکن است کودک در مراحل اولیه یاد بگیرد نسبت به غذا خوردن واکنش نشان دهد، اما غذا را بیرون دهانش بیندازد.
اگر در دفعات اولیه غذا دادن به کودکتان موفق شدید سعی کنید با غذای نیمه مایع کارتان را شروع کنید و با روزی یکبار ادمه دهید.
به تدریج مقدار غذا را زیاد کنید. کمی شیر خشک هم به غذای نیمه مایع کودک اضافه کنید، تا کمی سفت شود.
خواب نوزاد
خواب یکی از مهمترین جنبههای رشد کودک در هفته هجدهم است. هر گونه حواسپرتی ممکن است چرخه منظم خواب او را به هم بزند. اگر افراد دیگری غیر از شما از کودک مراقبت میکنند، هر گونه روش یا آهنگی که به خواب آرام کودک کمک میکند، در اختیارش قرار دهید. در آغوش گرفتن، بغل کردن و با کالسکه به گردش بردن او میتواند خواب راحتی برای کودک به ارمغان بیاورد. کودک در این سن، جنب و جوش زیادی دارد، حواستان باشد که هنگام خواب در اطراف کودک وسایل و اسباببازیهای نوکتیز نباشد.
واکسیناسیون نوزاد
واکسن پنوموکوک، دیفتری، فلجاطفال و روتاویروس در پایان چهارماهگی و قبل از پایان ششماهگی تجویز میشود. اگر این واکسنها قبلا تزریق شده، نیازی به تزریق مجدد وجود ندارد.
مراجعه به پزشک برای نوزاد
کنجکاوی نسبت به چیزهای جدید، رفتاری است که همه کودکان از خود نشان میدهند. بعضی از کودکان احتمالا تمایلی به برقراری ارتباط با افراد جدید ندارند. اما کودکان همیشه کنجکاو به نظر میرسند و زیرچشمی به آنها نگاه میکنند. اگر کودک به هیچ وجه علاقهای و واکنشی به حضور دیگران نشان نمیدهد، شاید مشکل جدی وجود داشته باشد.
ممکن است کودک همین عدم توجه را نسبت به اسباببازیهای جدید داشته باشد. اگر کودک در تعامل با دیگران چندان باحوصله و پرانرژی به نظر نمیرسد، بهتر است با پزشک مشورت کنید.
رشد ذهنی و عاطفی کودک به رشد شخصیت اجتماعی او کمک زیادی میکند و مهم نیست که کودک درونگرا یا برونگرا باشد؛ در هر صورت او تمایل زیادی به برقراری ارتباط با شما دارد و مهارتهای ارتباطی به تدریج در او تقویت خواهد شد.