تغذیه در ماه اول بارداری به دلیل سرعت بالای رشد و تکثیر سلولهای جنین و تشکیل قلب جنین، اهمیت بسیار زیادی دارد.
خانم هایی که اقدام به بارداری می کنند اغلب تا زمانی که پریودشان به تاخیر نیوفتد متوجه بارداری نمی شوند و بنابراین زمانی که به پزشک معاینه میکنند تا از بارداری خودشان مطمئن شوند در ماه اول یا دوم بارداری قرار دارند.
تغذیه در دوران بارداری به خصوص در سه ماه اول که سرعت رشد و تکثیر سلولهای جنین بسیار بالاست، تاثیر بسیار مهمی در سلامت مادر و جنین ایفا میکند.
نکته مهمی که مادران باردار باید در نظر داشته باشند این است که بدن شما در صورت کمبود مواد مغذی در خون ، از مواد معدنی و مغذی ذخیره شده در دندان ها ، مفاصل ، عضلات و استخوان های خودتان برای رشد جنین استفاده می کند و سلامت شما را در بلند مدت تضعیف خواهد کرد ، بسیاری از مشکلات زنان بعد از بارداری و بعدا در سنین بالا از جمله تحلیل رفتن عضلات ، خراب شدن دندان ، درد مفاصل ، پیری زودرس و پوکی استخوان ناشی از کمبود مواد مغذی در رژیم غذایی دوران بارداری شان است.
اطلاعات تغذیه ای که مادران بلافاصله بعد از باردار شدن در جستجوی آن ها هستند به طور کلی به چند دسته تقسیم می شود که در ادامه این مقاله بیتوته همه موارد را با هم بررسی میکنیم.
- تغذیه ماه اول بارداری برای پسر شدن
- تغذیه ماه اول بارداری برای دختر شدن
- تغذیه ماه اول بارداری برای زیبایی جنین
- تغذیه ماه اول بارداری در طب سنتی
ولی مهم ترین نکته ای که باید برای تنظیم رژیم غذایی دوران بارداری به آن توجه داشته باشید تامین مواد مغذی مورد نیاز برای حفظ رشد طبیعی و سلامت بدن جنین و مادر است.
تغذیه ماه اول بارداری برای زیبایی جنین – زیبا شدن جنین
ماه اول بارداری، زمان تشکیل قلب جنین است بنابراین تغذیه ماه اول بارداری برای زیبایی جنین تاثیری ندارد. ولی با این حال برای زیبا شدن جنین از همان ابتدای بارداری میتوانید از رژیم غذایی سالم و ارگانیک استفاده کنید.
ماه دوم بارداری به ماه چهره معروف شده است چون شکل اولیه و قالب بندی ظاهری جنین در این ماه شروع به تشکیل میکند. تغذیه ماه هشتم بارداری برای زیبا شدن جنین بیشترین تاثیر را دارد ولی شما میتوانید از همان ماه اول از دستورات تغذیه ای برای زیباتر شدن جنین خودتان استفاده کنید.
مواد غذایی که روی زیبایی چهره جنین موثرند، عبارتند از :
شیر
بادام
زیتون
سیب
پرتقال
هلو
به و گلابی
عناب
کاسنی
انار شیرین
غلات کامل
کاهو
کنجد
خربزه
کندر
خرما
خرفه
هویج
تغذیه ماه اول بارداری برای تعیین جنسیت جنین
هر گونه اطلاعات و دستورالعمل برای تاثیر تغذیه ماه اول بارداری برای پسر شدن و تغذیه ماه اول بارداری برای دختر شدن خرافه ای بیش نیست.
جنسیت جنین شما درست در لحظه ای که اسپرم و تخمک به هم رسیده اند تعیین شده است و شما بعد از آن نمیتوانید تغییری در جنسیت جنین ایجاد نمایید.
تنها کاری که برای تعیین جنسیت جنین با رژیم غذایی میتوانید انجام دهید قبل از اقدام به بارداری و تشکیل جنین است.
تغذیه ماه اول بارداری در طب سنتی
قلب جنین در ماه اول بارداری تشکیل شده و شروع به فعالیت میکند بنابراین باید به مصرف غذاهای خون ساز دقت زیادی داشته باشید. به خصوص مصرف انار و آب انار .
در این بخش توصیه های تغذیه ماه اول بارداری در طب سنتی را برایتان لیست کرده ایم:
- با مصرف خرما قند طبیعی برای بدن را تامین کند.
- برای یبوست شدید میتوانید از شیر خشت استفاده کنید.
- از پرخوری اجتناب کنید.
- مصرف انواع شوربا به خصوص شوربای زیره
- منع مصرف تندی و تلخی
- منع مصرف غذاهایی با طبیعیت بسیار گرم یا بسیار سرد
- منع مصرف سرکه و سیاه دانه
اجتناب از زیاده روی در مصرف غذاهای نفاخ مثل نخود ، لوبیا ، کلم ، کرفس ، کنجد
مصرف غذاهای ساده و مقوی و زودهضم مانند گوشت جوجه محلی ، بره ، گوسفند جوان
پیشگیری از یبوست با مصرف آلو ، خاکشیر ، انجیر ، سبزیجات ، کاهو ، تمبر هندی ، شیر خشت ، ترنجبین و گلاب .
مصرف انجیر ، زیتون ، انگور ، عسل ، انار ، سیب ، مویز ، به ، گلابی ، بادام و خرما در حد متعارف توصیه می شود.
ممنوعیات تغذیه ماه اول بارداری در طب سنتی
ممنوعیات تغذیه دوران بارداری در طبی سنتی به خصوص برای ماه اول عبارتند از :
- زرشک ، کرفس ، گشنیز ، زعفران
- ترشیجات مثل سرکه ، سیب ترش ، ماست ترش
- سفیده تخم مرغ
- کافئین مانند چای پررنگ ، قهوه ، نوشابه کوکا کولا ، نوشیدنی انرژی زا
- مصرف خوراکی های مصنوعی و صنعتی
- مصرف آبمیوه های بسته بندی
- تنقلات ناسالم
- رنگ خوراکی
- فست فود
- آب یخ
تغذیه ماه اول بارداری برای رشد جنین
تغذیه مادر در دوران بارداری باید از مواد پاستوریزه یا کاملا پخته شده باشد تا از ورود هر گونه باکتری یا آلودگی احتمالی به بدن جلوگیری شود.
تغذیه ماه اول بارداری برای رشد جنین اهمیت بسیار زیادی دارد و باید از تنوع بسیار زیادی برخوردار باشد تا ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز رشد جنین فراهم شود.
غذاهای سرشار از فولات
شما در تغذیه غذایی ماه اول بارداری برای رشد جنین باید از انواع سبزیجات برگ سبز تیره مانند اسفناج و برگ چغندر ، نخود فرنگی ، کلم بروکلی ، حبوبات ، نان سبوس دار ، میوه ها ، غلات کامل و سایر مواد غذایی منبع اسید فولیک استفاده کنید.
اسید فولیک ویتامین بسیار ضروری برای رشد جنین است که برای تکامل سیستم عصبی و کانال نخاعی جنین ضروری است و کمبود اینماده مغذی در تغذیه مادر می تواند باعث ایجاد عقب ماندگی ذهنی ، نقص در تشکیل لوله عصبی و حتی مرگ جنین شود.
غذاهای سرشار از ویتامین ب 6
ویتامین ب 6 میتواند به کاهش حالت تهوع و استفراغ اوایل بارداری کمک بسیار زیادی بنماید. منابع غنی ویتامین ب 6 عبارتند از : آجیل ، ماهی سالمون ، بادام زمینی و موز.
مصرف این مواد غذایی برای ماه اول بارداری توصیه می شود.
مصرف لبنیات در ماه اول بارداری
مصرف لبنیات در ماه اول بارداری از جمله ماست ، شیر ، کشک ، پنیر و دوغ میتواند کلسیم مورد نیاز رشد جنین را تامین کند . کلسیم برای رشد و عملکرد مناسب قلب و سیستم عصبی جنین و سپس تشکیل استخوان ها ، دندان ها و علات جنین ضروری است .
از سویی دیگر شیر حاوی مقدار زیادی اسید فولیک است.
مصرف روزانه لبنیات در ماه اول باداری باید حداقل به اندازه 1 لیتر شیر باشد.
دقت داشته باشید که در صورت کمبود کلسیم در بدن مادر باردار ، کلسیم مورد نیاز رشد جنین از استخوان ها ، عضلات و دندان های مادر گرفته می شود ، به همین دلیل است که برخی از مادران بعد از بارداری دچار مشکلاتی از جمله خستگی مزمن، خرابی دندن و درد مفاصل می شوند و در سنین بالاتر درگیر پوکی استخوان شدید می گردند.
مصرف میوه و سبزیجات در ماه اول بارداری
توصیه می شود در ماه اول بارداری روزی 3 وعده میوه و سبزیجات مصرف کنید.
میوه ها و سبزیجات به خصوص انواع قرمز رنگ و زرد رنگ ، بروکلی ، توت فرنگی و مرکبات سرشار از ویتامین ث هستند که برای تشکیل عضلات ، پوست و استحکام استخوان ها و دندان های جنین ضروری است.
از سویی دیگر فیبر موجود در میوه ها و سبزیجات مانع از تشدید یبوست بارداری می شوند و به عملکرد بهتر دستگاه گوارش مادر کمک می کنند.
مصرف فیبر در ماه اول بارداری
مواد غذایی از جمله جو دوسر ، غلات کامل ، حبوبات ، میوه ها و سبزیجات سرشار از فیبر غذایی هستند که از بروز یبوست پیشگیری کرده و به تنظیم حرکات دستگاه گوارش مادر کمک میکنند و با چسبیدن به کلسترول و دفع آن مانع از افزایش کلسترول بد و چربی خون می شوند.
مصرف گوشت در ماه اول بارداری
گوشت قرمز بدون چربی منبع غنی از پروتئین و آهن و ویتامین ب 12 است که برای تشکیل هموگلوبین و خونسازی بیشتر در مادر باردار و جنین نقش بسیار موثری دارد.
مصرف مغزها و دانه ها در ماه اول بارداری
نواع مغزها مانند بادام و انواع دانه ها مانند تخمه کدو منبعی غنی از پروتئین گیاهی و مواد معدنی هستند که به بازسازی عضلات مادر و رشد عضلات جنین و تامین مواد معدنی مورد نیاز بدن مادر و جنین از جمله روی و منیزیم کمک میکنند.
توصیه می شود در دوران بارداری از مغزها و دانه ها به صورت خام استفاده نمایید تا حداکثر میزان مواد مغذی را جذب نمایید.
مصرف نمک یددار در بارداری
اصلی ترین منبع دریافت ید در بدن ، نمک ید دار است . ید برای تشکیل سیستم عصبی مرکزی جنین ضروری است. کمبود ید میتواند منجر به عقب ماندگی ذهنی در جنین شود.
البته باید توجه داشته باشید که مقدارمجاز مصرف نمک روزانه در رژیم غذایی باراری یک قاشق چایخوری است.
مصرف نان و غلات غنی شده
نان کامل و غلات غنی شده از فیبر و ویتامین های گروه ب هستند. وجود ویتامین های گروه ب برای تکامل مغز و سیستم عصبی جنین لازم است. به جای استفاده از نان سفید از نان هایی که با آرد سبوس دار تهیه شده اند یا غنی شده هستند استفاده کنید.
ممنوعات رژیم غذایی بارداری
سیستم ایمنی بدن مادران باردار نسبت به قبل ضعیف تر می شود و از سویی دیگر جنین در حال رشد بسیار آسیب پذیر است و باکتری هایی که قبلا هیچ آسیبی به شما نمیزدند در دوران بارداری باعث ایجاد بیماری در شما یا مرگ جنین شوند بنابراین باید به تغذیه خود دقت بیشتری داشته باشید.
عسل خام : احتمال آلودگی عسل خام به باکتری کلاستریدیوم بوتولینیم وجود دارد ، این باکتری برای جنین و نوزاد کشنده است بنابراین توصیه می شود از عسل پاستوریزه در این دوران استفاده کنید.
لبنیات و پنیر غیر پاستوریزه : لبنیات و پنیر غیر پاستوریزه ممکن است به باکتری لیستریا آلوده شده باشد که برای سلامت جنین خطرساز است.
تخم مرغ نیم پز : احتمال وجود باکتری سالمونلا در تخم مرغ خام و نیم پز وجود دارد بنابراین برای مادر باردار ممنوع است.
گوشت نیم پز : گوشت قرمز و گوشت پرندگان به صورت خام و نیم پز میتواند به باکتری های زیادی آغشته باشد که با پخت کامل از بین می روند.
ماهی دریا : ماهی های دریا هر چه بزرگتر باشند آلودگی جیوه بیشتری دارند. برای تغذیه دوران بارداری از ماهی های کوچکتر مثل کیلکا استفاده کنید. از مصرف ماهی خام و نپخته مثل سوشی اجتناب کنید چون احتمال آلودگی باکتریایی در ماهی ها هم زیاد است.
جوانه خام گیاهان : جوانه خام گیاهان میتواند به باکتری اشرشیاکلای آلوده باشد که برای تغذیه ماه اول بارداری مناسب نیست.
ساندویچ سرد : احتمال آلودگی باکتری در ساندویچ های سرد وجود دارد بنابراین مصرف آن ها در دوران بارداری توصیه نمی شود.
الکل و مواد مخدر : نوشیدن الکل یا مصرف مواد مخدر حتی به صورت تفریحی برای سلامت جنین خطرساز است و احتمال بروز نقایص ژنتیکی را افزایش میدهد.
آناناس و پاپایا : مصرف زیاد این دو میوه به دلیل وجود بروملین میتواند باعث سقط جنین شود.
نکات مهم تغذیه در ماه اول بارداری
مصرف قند و شیرینی ، فست فود ، گوشت های فراوری شده و سرخ کردنی را که مقدار شکر یا اسید چرب ترانس بالا دارند را محدود کنید.
مصرف نمک را به روزانه 1 قاشق چایخوری محدود کنید.
ترجیحا مصرف کافئین روزانه نداشته باشید و کافئین را به هفته ای 1 – 2 بار کاهش دهید. مصرف روزانه بیشتر از 200 – 300 میلی گرم کافئین میتواند باعث سقط جنین شود. از دیدگاه طب سنتی کافئین میتواند باعث ایجاد آسیب سلولی در جنین شود.
نوشیدن آب در بارداری را افزایش دهید قبل از این که احساس تشنگی کنید. تشنگی آخرین مرحله اخطار کمبود آب بدن است.
وعده های غذایی متنوع و کم حجم ، در تعداد بیشتر و با فاصله منظم مصرف کنید.
حتما از مکمل ویتامین D و سایر مکمل هایی که پزشک برایتان تجویز می کند به صورت منظم استفاده کنید.
ار مصرف غذاهای چرب و تند که رفلاکس معده را تشدید می کنند اجتناب کنید.
مصرف زیاد کرفس در بارداری کودک را مستعد آلرژی می کند.
مصرف زیاد گشنیز روی حافظه و قدرت یادگیری کودک تاثیر منفی می گذارد.
مصرف سیر به خصوص زیاده روی در آن میتواند باعث سقط جنین و زایمان زودرس شود.
مصرف آلوئه ورا میتواند باعث زایمان زودرس و افت فشار خون شود.