سینهها حاوی مجموعهای از مجاری هستند که شیر را از غدد پستانی به نوک سینهها در هنگام شیردهی میرسانند. گرفتگی مجرا می تواند باعث درد شدید، تورم و خارش شود. اگرچه گرفتگی مجرای شیر می تواند دردناک باشد، اما اغلب با درمان های خانگی قابل درمان است. در این مقاله به علائم و علل و راههای درمان احتقان سینه میپردازیم.
احتقان سینه تورم سینه است که منجر به دردناک و حساس شدن سینه می شود. این به دلیل افزایش جریان خون و شیر در سینه ها ایجاد می شود و در روزهای اول پس از زایمان رخ می دهد.
اگر تصمیم گرفته اید که از دادن شیر مادر به نوزاد خود خودداری کنید، ممکن است احتقان سینه را تجربه کنید. ممکن است در چند روز اول پس از زایمان بدن شما شیر میسازد، اما اگر آن را ندوشید یا شیر بدهید، تولید شیر در نهایت متوقف میشود.
علت احتقان سینه چیست؟
احتقان سینه نتیجه افزایش جریان خون در سینه ها در روزهای پس از زایمان است. افزایش جریان خون به سینه های شما کمک می کند تا شیر کافی بسازد، اما همچنین می تواند باعث درد و ناراحتی شود.
تولید شیر ممکن است تا سه یا پنج روز پس از زایمان اتفاق نیفتد. گرفتگی سینه ممکن است برای اولین بار در یک یا دو هفته اول پس از زایمان رخ دهد. همچنین اگر به شیردهی ادامه دهید، ممکن است در هر زمانی دوباره عود کند.
برخی شرایط ممکن است با احتقان سینه مرتبط باشد. این علل عبارتند از:
- از دست دادن یک دوره شیر به نوزاد
- ندوشیدن شیر
- ایجاد بیش از حد شیر با توجه به اشتهای کودک
- خیلی سریع از شیر گرفتن نوزاد
- شیر دادن به نوزادی که بیمار است
- مشکل در مکیدن نوزاد
- عدم دوشیدن شیر مادر در ابتدای شیردهی، زیرا قصد شیر دادن ندارید.
علائم احتقان سینه چیست؟
علائم احتقان سینه برای هر فردی متفاوت خواهد بود. با این حال، ممکن است علایم زیر را تجربه کنید:
- سینه سخت یا سفت
- سینه های حساس
- سینه سنگین یا پر
- توده در سینه
- متورم شدن سینه ها
تورم ممکن است در یک سینه باشد یا ممکن است در هر دو رخ دهد. تورم همچنین می تواند به سمت سینه و زیر بغل نزدیک گسترش یابد.
سیاهرگ هایی که زیر پوست سینه قرار دارند ممکن است بیشتر قابل توجه باشند. این در نتیجه افزایش جریان خون و همچنین سفت شدن پوست روی رگ ها است.
برخی از مبتلایان به احتقان سینه ممکن است تب خفیف و خستگی را در روزهای اول تولید شیر تجربه کنند. گاهی اوقات به این "تب شیر" می گویند. در صورت ابتلا به این تب می توانید به شیردهی ادامه دهید.
با این حال، ایده خوبی است که پزشک خود را از افزایش دمای بدن خود آگاه کنید. به این دلیل که برخی از عفونتهای سینه نیز میتوانند باعث تب شوند و این عفونتها قبل از تبدیل شدن به مشکلات بزرگتر باید درمان شوند.
به عنوان مثال، ماستیت عفونتی است که باعث التهاب بافت پستان می شود. بیشتر به دلیل گیر افتادن شیر در سینه ایجاد می شود. ورم پستان درمان نشده می تواند منجر به عوارضی مانند جمع شدن چرک در مجاری شیری شود.
تب و علائم دیگری را که اخیراً تجربه کرده اید به پزشک خود گزارش دهید. آنها از شما می خواهند که علائم بیماری یا عفونت را تحت نظر داشته باشید تا بتوانید فوراً به دنبال درمان باشید.
چگونه می توان احتقان سینه را درمان کنم؟
درمانهای احتقان سینه به این بستگی دارد که شما شیر میدهید یا نه.
برای کسانی که در دوران شیردهی هستند، درمانهای احتقان سینه عبارتند از:
• استفاده از کمپرس گرم، یا گرفتن دوش آب گرم برای تحریک شیر
• شیردهی منظم
• شیر دادن تا زمانی که کودک گرسنه است.
• سینه های خود را در حین شیردهی ماساژ دهید.
• استفاده از کمپرس سرد یا کمپرس یخ برای تسکین درد و تورم
• موقعیت های تغذیه متناوب برای تخلیه شیر از تمام نواحی پستان
• سینه های متناوب در هنگام شیر خوردن به طوری که کودک شما ذخایر شما را خالی کند.
• وقتی نمی توانید شیر دهید با دست سینه را فشار دهید یا از پمپ استفاده کنید.
• مصرف داروهای مسکن تایید شده توسط پزشک
برای کسانی که شیر نمی دهند، گرفتگی دردناک معمولاً حدود یک روز طول می کشد. پس از آن دوره، سینههای شما ممکن است همچنان پر و سنگین شوند، اما ناراحتی و درد باید کاهش یابد. می توانید این مدت را صبر کنید یا می توانید از یکی از درمان های زیر استفاده کنید:
• استفاده از کمپرس سرد یا کمپرس یخ برای کاهش تورم و التهاب
• مصرف داروهای مسکن مورد تایید پزشک
• پوشیدن سوتین حمایتی که از حرکت قابل توجه سینه های شما جلوگیری می کند.
چگونه می توان از احتقان سینه جلوگیری کرد؟
شما نمی توانید در روزهای اول پس از زایمان از بزرگ شدن سینه جلوگیری کنید. تا زمانی که بدن شما نداند که چگونه تولید شیر خود را تنظیم کند، ممکن است بیش از حد شیر تولید کنید.
با این حال، میتوانید با این نکات و تکنیکها از بروز اپیزودهای بعدی احتقان سینه جلوگیری کنید:
• به طور منظم شیر دهید یا پمپاژ کنید. بدن شما بدون توجه به برنامه شیردهی به طور منظم شیر میسازد. حداقل هر یک تا سه ساعت به نوزاد خود شیر بدهید. اگر کودک شما گرسنه نیست یا شما دور هستید، پمپاژ کنید.
• برای کاهش تولید شیر از کمپرس یخ استفاده کنید. علاوه بر خنک کردن و آرام کردن بافت ملتهب سینه، کمپرس یخ و کمپرس سرد ممکن است به کاهش شیر کمک کند.
• مقدار کمی از شیر مادر را حذف کنید. اگر نیاز به کاهش فشار دارید، می توانید مقداری شیر مادر را با دست بدوشید یا کمی پمپاژ کنید. با این حال، بیش از حد پمپ یا فشار ندهید. ممکن است برای شما نتیجه معکوس داشته باشد و بدن شما ممکن است در نهایت سعی کند شیر بیشتری تولید کند تا چیزی را که تازه حذف کرده اید جبران کند.
• به آرامی نوزاد را از شیر بگیرید. اگر خیلی سریع از شیر دادن خودداری کنید، ممکن است برنامه از شیر گرفتن شما نتیجه معکوس داشته باشد. ممکن است در نهایت شیر بیش از حد بخورید. به آرامی کودک خود را از شیر بگیرید تا بدن شما بتواند با نیازهای کاهش یافته سازگار شود.
• برای دوشیدن یا پمپاژ شیر وسوسه نشوید. شما به بدن خود سیگنال می دهید که به تولید شیر نیاز دارد و ممکن است ناراحتی را طولانی تر کنید.
خط پایین
احتقان سینه تورم و التهابی است که به دلیل افزایش جریان خون و افزایش شیر در سینهها ایجاد میشود. در روزها و هفته های پس از زایمان، بدن شما شروع به تولید شیر می کند.
تا زمانی که بدن شما بداند به چه مقدار نیاز دارید، ممکن است بیش از حد تولید کند. این می تواند منجر به بزرگ شدن سینه شود. علائم شامل سینه های سفت است که متورم و حساس هستند. شیردهی یا پمپاژ منظم می تواند به جلوگیری از احتقان سینه کمک کند.
اگر همچنان تورم دردناک سینه را تجربه می کنید، با یک مشاور شیردهی تماس بگیرید.
همچنین اگر احتقان در عرض سه تا چهار روز فروکش نکرد یا تب کردید، با پزشک خود تماس بگیرید. آنها از شما می خواهند علائم دیگری را که ممکن است نشان دهنده مشکل جدی تری مانند عفونت سینه باشد، بررسی کنید.