روستای اورادور سورگلان، یادبودی از کشتار و وحشیگری نازی ها در جنگ جهانی دوم است که بعد از قتل عام و تخریب روستا توسط نازی ها ، به همان شکل مخروبه مانند دهکده ارواح برای بازدید عموم حفظ شده است تا برای آیندگان ، تجسمی از بی رحمی و بیهودگی جنگ باشد.
نام روستای اورادور سورگلان یا اورادور سوگلن ( به انگلیسی : Oradour sur Glane ) در فرانسه به دلیل قتل عام اهالی روستا توسط نازی ها ماندگار شده است.
قتل عام اورادور سوگلان در تاریخ 10 ژوئن 1944 دقیقا دو سال بعد از سرنوشت مشابهی که برای روستای لیدیسه چکسلواکی توسط نیروهای آلمانی به وقوع پیوست.
نازی ها بعد از اشغال این روستا در فرانسه 642 نفر ساکنین غیر نظامی روستا از جمله زنان و کودکان را قتل عام کردند. بعد از جنگ یک روستای جدید در همان نزدیکی ساخته شد . رئیس جهور وقت فرانسه ، شارل دوگل دستور داد که ویرانه های دهکده قدیمی به عنوان موزه جنگ و یادبود دهکده ، محافظت شود. این روستان در 23 کیلومتری شمال غربی لیموژ قرار گرفته است.
قتل عام روستای اورادور سورگلان
در 10 ژوئن ، گردان دیکمن ، یکی از گردان های SS ارتش نازی ها ، روستا را محاصره کرد و به همه افراد دستور داد مدارک هویتی شان را برای بررسی ارائه بدهند.
زنان و کودکان را در کلیسا حبس کردند و روستا را غارت کردند.
مردان را به 6 انبار و آلونک فرستادند که از قبل مسلسل ها را در آنها جاسازی کرده بودند.
براساس روایت یکی از بازماندگان ، مردان SS شروع به تیراندازی کرده و پاهای ساکنین روستا را مورد هدف قرار دادن و زمانی که قربانیان دیگر توان حرکت نداشتند ، رویشان را با سوخت پوشاندند و انبارها را آتش زدند.
فقط 6 مرد موفق به فرار شدند که یکی از آن ها در جاده به ضرب گلوله کشته شد. در مجموع 190 مرد فرانسوی در این حاثه کشته شدند.
سپس مردان SS به سمت کلیسا رفتند و یک دستگاه آتش زا را داخل کلیسا قرار دادند تا آتش بگیرد. زنان و کودکانی که سعی میکردند از پنجره کلیسا فرار کنند با شلیک مسلسل کشته می شدند. در این قتل عام 247 زن و 205 کودک جان باختند.
تنها بازمانده این واقعه مارگریت روفانچ 47 ساله و زنی جوان و یک کودک بودند که از طریق پنجره پشتی قربانگاه موفق به فرار شد. هر سه گلوله خوردند ولی روفانچ توانست خوش را به پشت بوته های نخود برساند و تا صبح در آنجا پنهان شود.
به محض ورود SS حدود 20 نفر از روستاییان که زودتر خبردار شده بودند توانستند فرار کنند و از قتل عام جان سالم به در بردند ، در آن شب روستا تا حدودی ویران شد.
چند روز بعد به بازماندگان اجازه دفن اجساد داده شد.
آدولف دیکمن این جنایت را در تلافی فعالیت پارتیزانی در نزدیکی تول و ربودن و قتل فرمانده SS ، هلموت کامپفه انجام داده بود که در یک آمبولانس صحرایی به همراه چند تن سرباط آلمانی دیگر ، زنده زنده ، سوزانده شده بود.
این اقدام دیکن در خود آلمان نیز با اعتراضات زیادی همراه شد و تحقیقات در مورد این حادثه کلید خورد با این حال به دلیل اکشته شدن دیکمن در فاصله ای کوتاه در جریان نبرد نرماندی و از بین رفتن بسیاری از گروهان سوم که قتل عام را انجام داده بودند ، عملا تحقیقات به حالت تعلیق در آمد.
سرانجام در سال 1953 ، 21 نفر از 200 مرد اس اس ، محاکمه شدند و همه به جز 1 نفر محکوم شدند.
5 نفر به حبس محکوم شدند و 2 نفر اعدام گردیدند.
روستای اورادور سوگلان کجاست؟
این روستان برای رانندگانی که از سارلات Sarlat به سمت شمال می آیند به خوبی علامت گذاری شده است. شما باید از بزرگراه A-10 به سمت پواتیرز Poitiers بروید و سپس تابلویی که لیموژ را نشان میدهد ، دنبال کنید و در بلاک Bellac به سمت جنوب بپیچید.
اگر با قطار سفر میکنید باید در ایستگاه لیموژ پیاده شوید سپس با اتوبوس یا تاکسی 40 دقیقه به سمت روستا بروید.
یادبود روستای اورادور سورگلان
بعد از اتمام جنگ ، ژنرال شارل دوگل تصمیم گرفت که روستا هرگز بازسازی نشود بلکه به عنوان یابودی از ظلم و ستم اشغال نازی ها ، باقی بماند.
روستای جدید اورادور سوگلان در شمال غربی محل روستای قبلی ساخته شد (جمعیت روستا در سال 2012 حدود 2375 نفر ثبت شده است) و ویرانه های روستای اصلی به عنوان یادبودی برای مردگان باقی ماند.
در سال 1999 ، ژاک شیراک ، رئیس جمهورر فرانسه موزه یادبودی به نام " مرکز یادبود اورادور Centre de la mémoire d'Oradour " در نزدیکی ورودی روستا احداث کرد.
این موزه شامل وسایلی است که از ساختمان های سوخته روستا بدست آمده است مثلا ساعت هایی که زمان سوختن صاحبانشان متوقف شده اند و شیشه های ذوب شده از شدت گرما و سایر وسایل شخصی افرادی که در قتل عام از بین رفته اند.
در 4 سپتامبر 2013 ، یواخیم گاوک ، رئیس جمهور آلمان به همراه فرانسوا اولاند ، رئیس جمهور فرانسه از دهکده ارواح اورادور سورگلان بازدید کردند و برای اولین بار رئیش جمهور آلمان در محل یکی از بزرگترین قتل عام های جنگ جهانی دوم در خاک فرانسه ، کنفرانس خبری مشترکی برگزار نمود.
موزه مرکزی یادبود اورادور
بسیار از گردشگران ، بازدیدشان را از موزه زیر زمینی یادبود کشته شدگان شروع می کنند که جدول زمانی استانداردی از وقایع جنگ جهانی دوم را ارائه میدهد.
عکس هایی متاثر کننده از زندگی روزمره مردم روستا قبل از حمله و یک فیلم دراماتیک 13 دقیقه ای با زیر نویس انگلیسی در این موزه پخش می شود.
در بالای موزه ، بازدیدکنندگان میتوانند در طول خیابان اصلی اورادور قدم بزنند و از ساختمن های سوخته و کلیسای ساده و ساختمان های باقی مانده روستا بازدید کنند.
در گورستان روستا ، اسامی همه افرادی که قتل عامل شدند روی دیوار حک شده است و جعبه های شیشه ای خاکستر برخی از قربانیان در آنجا مشاهده می شود.
تجسم بی رحمی و بیهودگی جنگ که باعث ویران شدن روستایی به این زیبایی شده ، بسیار تکان دهنده است.