پیش از این که در مصاحبه کاری شرکت کنید، باید بدانید چه سؤالاتی در جلسه مصاحبه مطرح کنید، از انجام چه اشتباهاتی اجتناب کنید و چگونه برای مصاحبهی تخصصی یا مصاحبه دوم آماده شوید. دانستن این نکات به شما کمک میکند در میان تمام متقاضیان شغلی بدرخشید و متمایز شوید. در این مطلب تلاش کردیم تمامی نکاتی که برای شرکت در مصاحبه شغلی نیاز دارید را جمعآوری کنیم تا بتوانید در جلسه مصاحبه کاری خود موفق شوید.
آنچه باید در جلسه مصاحبه بپرسید
«آیا سؤالی دارید؟» موردی است که بهطور معمول در پایان هر مصاحبه از شما پرسیده میشود. اگر پیش از جلسه بهخوبی آماده شده باشید، بهاحتمال زیاد چند گزینه برای پرسیدن دارید؛ اما ما میخواهیم در مصاحبه بسیار بهتر از «خوب» عمل کنیم. میخواهیم داوطلبی باشیم که کارفرما با دیدنمان شگفتزده شود و بهسرعت پیشنهاد شغلی خود را ارئه دهد.
اندرو کوین (Andrew Quinn)، معاون سابق آموزش و توسعه هاب اسپات (HubSpot)، میگوید: «همیشه تعجب میکنم که چرا برخی از متقاضیان کار هیچ سؤالی نمیکنند و همیشه به داوطلبانی که هنگام مصاحبه سؤال میکنند، احترام میگذارم.»
در اینجا سؤالاتی را مطرح میکنیم که به شما کمک میکند تا برای مصاحبه بعدی خود آماده باشید، سپس گزینههای مهمی را که هنگام مکالمه تلفنی با منابع انسانی میتوانید بپرسید، ذکر میکنیم. از آنها در مصاحبه بعدی خود استفاده کنید و ببینید که چگونه روند مکالمه شما را تغییر میدهد.
مطلب مرتبط: سوالات پرتکرار در مصاحبه شغلی
۱. آیا این جایگاه شغلی در دستیابی به اهداف بزرگتر شرکت کمک میکند؟
یافتن شخصی که بتواند نقش خود را اجرا کند، خیلی دشوار نیست. یافتن شخصی که بتواند نقش خود را اجرا کند و درک کند که در دستیابی به اهداف بزرگ شرکت نیز نقش دارد، بسیار دشوار است. این شخص باید بتواند کارهای خود را مدیریت و اولویتبندی کند و همچنین در جهت پیشرفت شرکت رشد کند.
این سؤال چه کمکی به شما میکند؟
بهدستآوردن این اطلاعات دشوار است، بنابراین این فرصت خوبی است که این اطلاعات را به دست آورید و در صورت استخدامشدن، از آنها برای تصمیمگیری استفاده کنید.
مطلب مرتبط: سوالات روانشناسی در مصاحبه شغلی
۲. در ماه اول، موفقترین استخدامهای جدید چه کاری را انجام میدهند؟
مطرح کردن این سؤال در مصاحبه نشان میدهد که فردی هستید که بهجای اینکه وقت خود را برای پرکردن فرمهای منابع انسانی صرف کنید، یکراست به سراغ اصل مطلب میروید؛ همچنین نشان میدهد که الگوهای موفقیت را میشناسید و میخواهید فقط از انسانهای موفق و مؤثر الگوبرداری کنید.
این سؤال چه کمکی به شما میکند؟
هر شرکتی جزئیات عجیبوغریب، محیط خاص خود و انتظارات ناگفتهای دارد. این سؤال به شما کمک میکند تا اطلاعات جزئیتری را بدانید و در آینده پشیمان نشوید و نگویید: «کاش چیزی را که الان میدانم، آن موقع میدانستم.»
۳. برای تشخیص میزان موفقیت کارمندان خود چه معیارهایی دارید؟
سؤالاتی از این قبیل در مصاحبه نشان میدهد که فردی هدفگرا و هستید، در برابر وظایفتان مسئولیت پذیری نشان میدهید، پاسخگوی تمام مشکلات و پرسشها خواهید بود و از مسئولیتهایتان شانه خالی نمیکنید؛ همچنین از وظایف خود بهخوبی استقبال میکنید و برای رسیدن به اهدافی که مسئول آن هستید، سرسختانه کار خواهید کرد.
این سؤال چه کمکی به شما میکند؟
بسیار حیرتآور است که بسیاری از کارفرمایان نمیدانند از کارمندشان چه انتظاراتی دارند. با پرسیدن این مورد در مصاحبه، کارفرما را وادار میکنید تا معیارها و انتظارات خود را کشف کند و آنها را با شما در میان بگذارد، سپس میتوانید آنها را اجرا کنید.
۴. چالشها یا موانعی که ممکن است با آنها روبهرو شوم کدامند؟
پرسیدن سؤالاتی از این قبیل در مصاحبه، نشان میدهد که خود را در این جایگاه شغلی تصور میکنید و برای آن آماده میشوید؛ همچنین نشان میدهد که بهخوبی میدانید که هر شغلی مشکلات و چالشهای خاص خود را دارد و نهتنها از رویارویی با این چالشها نمیترسید، بلکه برای روبهروشدن با آنها آمادهاید.
این سؤال چه کمکی به شما میکند؟
پاسخی که دریافت میکنید، به درک بهتر برخی از جنبههای نهچندان ایدئال شغلی، مانند همکاران بدخُلق، فرایندهای دیوانسالاری، سیاستهای داخلی و غیره، کمک میکند. با استفاده از این اطلاعات میتوانید تصمیم بگیرید که آیا این شغل برای شما مناسب است یا خیر.
مطلب مرتبط: معرفی خود در مصاحبه استخدامی
۵. بزرگترین چالشی که در سال گذشته با آن روبهرو شدهاید چیست؟
در حالی که کارفرما تلاش میکند تا تصویر کاملا ایدئالی را ترسیم کند، با بیانکردن این سؤال میتوانید به برخی از حقایق و چالشهایی که با آن روبهرو بودهاند، پی ببرید. اگر سرانجام استخدام شوید، ناگزیر درباره این چالشها خواهید شنید و وادار میشوید تا به حل آنها کمک کنید. کیتی دونوهو (Katie Donohue)، استخدامکننده اصلی ما، میگوید: «دوست دارم حتما این سؤال را در مصاحبه بشنوم.»
این سؤال چه کمکی به شما میکند؟
این سؤال در جلسه مصاحبه کمک میکند تا بدانید که با چه چالشهایی روبهرو خواهید شد. در برخی موارد، این سؤال میتواند در پذیرفتن شغل نیز تأثیر داشته باشد. دانستن این چالشها ایدههای خوبی را درباره راهحلهای ارائهشده برای حل چالشها در اختیارتان قرار میدهد.
مطلب مرتبط: تکنیک مصاحبه استار
۶. چرا تصمیم گرفتید در این شرکت کار کنید؟
این سؤال به کارفرما فرصتی میدهد تا درباره خود و شرکت صحبت کند. بیشتر مردم عاشق این هستند که درباره خودشان صحبت کنند.
این سؤال چه کمکی به شما میکند؟
این سؤال درباره انگیزه همکار یا مدیر آینده بینشی به شما میدهد؛ همچنین میتوانید در جلسه مصاحبه متوجه شوید که شرکت چه چیزی را به کارمندان خود ارائه میدهد. اگر همه افراد هدفی مشابه اهداف شما دارند، پس این شغل برای شما مناسب است.
۷. در مدتی که اینجا کار میکنید، چه چیزی به شما انگیزه میدهد؟
اگر مصاحبهکننده چندین سال در این شرکت مشغول به کار بوده است، میتواند درباره شرکت، نحوه برخورد با کارمندان و کارمندان اطلاعات خوبی را در اختیارتان بگذارد. این سؤال نشان میدهد که در حال تحقیق درباره شرکت هستید. این کار همیشه علامت خوبی محسوب میشود.
این سؤال چه کمکی به شما میکند؟
بسته به پاسخهای مصاحبهکننده، میتوانید درباره آموزشهای شغلی شرکت، فرصتهای رهبری ، انعطافپذیری در محل کار، فرصتهای شغلی داخلی و موارد مشابه دیگر اطلاعاتی را کسب کنید. با پرسیدن موارد مرتبط بیشتر، مانند «در اینجا از چه چیزی بیشتر لذت میبرید؟» میتوانید اطلاعات دقیقتر و عمیقتری را کسب کنید.
مطلب مرتبط: مصاحبه استخدامی
۸. کارمندان معمولا کجا ناهار میخورند؟
آیا به بیرون از شرکت میروند؟ با خود ناهار میآورند و در کنار هم غذا میخورند؟ آیا بهدلیل مشغله زیاد، معمولا پشت میز خود غذا میخورند؟ مطرحکردن این سؤال در مصاحبه راهی عالی برای شناخت فرهنگسازمانی شرکت است. شاید این سؤال کمی دوستانهتر به نظر برسد و فضای جلسه را تلطیف کند یا به گفتگو درباره برخی از علایق مشترک منتهی شود.
این سؤال چه کمکی به شما میکند؟
فرهنگ شرکت را بهخوبی میشناسید و پیشنهادهایی را برای ناهار خود در آینده دریافت میکنید.
۹. فلسفه خدمات مشتریان شرکت چیست؟
این سؤال جالبتوجهی است، زیرا نشان میدهد که میتوانید میان نحوه تفکر شرکت درباره مشتریان خود و نتیجه نهایی ارتباط برقرار کنید؛ بهعبارت دیگر، نحوه برخورد هرروزه با مشتریان و نحوه نمایش آن در محصول نهایی مشخص میشود.
مطلب مرتبط: CRM چیست؟ هرآنچه باید راجع به سیستم مدیریت ارتباط با مشتری بدانید
این سؤال چه کمکی به شما میکند؟
اگرچه شاید بتوانید پاسخهای کوتاهی درباره این سؤالات در وبسایت شرکت پیدا کنید، شنیدن پاسخ از یک کارمند بسیار مؤثرتر است. اگر تصمیم بگیرید که در آن شرکت مشغول به کار شوید و بهویژه اگر متقاضی شغلی باشید که بهطور مستقیم با مشتری ارتباط برقرار میکنید، نحوه برخورد شرکت با مشتریان میتواند در نتیجه تصمیم شما تأثیر بگذارد.
۱۰. برخی از ویژگیهای ناملموس افراد موفق سازمان چیست؟
آیا تابهحال با افراد تازهکار کار کردهاید؟ این همان کسی است که کارفرمایان بهدنبالش هستند. این سؤال در مصاحبه نشان میدهد که میدانید یک کار چیزی فراتر از انجامدادن کارهاست. افراد موفق از ویژگیهایی مانند ذهنیت خاص، رویکرد، نگرش، اخلاق کاری، سبک ارتباطی و موارد دیگر برخوردار هستند و شما میخواهید بدانید که این ترکیب در این شرکت چگونه به نظر میرسد.
این سؤال چه کمکی به شما میکند؟
از آنجا که مشخصکردن این ویژگیها بهطور معمول دشوار است، مطرح کردن این سؤال در مصاحبه، مدیر استخدام را وادار میکند تا ویژگیهای موردنظر خود را بگوید، حتی اگر این ویژگیها در شرح وظایف نوشته نشده باشد.
۱۱. موفقترین اعضای گروه چه رفتارهایی را نشان میدهند؟
مطرحکردن سؤالاتی از این قبیل در مصاحبه نشان میدهد که میخواهید درباره نمونههایی عملی از آنچه مدیر شرکت بهعنوان موفقیت میشناسد، اطلاع داشته باشید. دیو فرناندز (Dave Fernandez)، مدیر سابق استخدام هاب اسپات، میگوید: «وقتی سؤال را به این شکل بیان میکنید، جایی برای پاسخ فرضی باقی نمیگذارید.» در عوض، مدیر استخدام را تحت فشار قرار میدهید تا درباره بهترین عملکرد شرکت فکر کند.
این سؤال چه کمکی به شما میکند؟
از آنجا که این سؤال شخص را وادار میکند تا مثالی بزند، ایده حقیقی و کاملی از موفقیت را در اختیارتان قرار میدهد؛ به این ترتیب، درمییابید که چه چیزی برای تحتتأثیر قراردادن همکاران و متقاضی ایدئال بودن لازم است.
مطلب مرتبط: وفادار سازی منابع انسانی
۱۲. افرادی که فعالیت بیشتری دارند، چه رفتارهایی را نشان میدهند؟
پس از سؤال شماره ۹، این سؤال را مطرح کنید. فرناندز میگوید: «بدین وسیله تمایلتان را برای داشتن ایده مشخصی درباره کارهایی که باید انجام دهید و کارهایی که نباید انجام دهید بهخوبی نشان میدهید.» گرچه این سؤال میتواند کارفرما را در شرایط دشواری قرار دهد، بسیار تأثیرگذار است، زیرا نشان میدهد که داوطلب از پرسیدن موارد سخت نمیترسد.
این سؤال چه کمکی به شما میکند؟
یکم، تصویر روشنی را از عملکرد ضعیفی به دست میآورید که به شما کمک میکند تا انتظارات خود را بهخوبی تعیین کنید؛ دوم، خواهید آموخت که مدیر استخدام چگونه به سؤالات دشواری مانند این، پاسخ میدهد. این امر سیاستهای مدیریتی را به شما میآموزد.
۱۳. بازخوردهای منفی را چگونه ارائه میدهید؟
اگر قرار است با شخصی که با شما مصاحبه میکند کار کنید، این سؤال سخت دیگری است که اطلاعاتی را درباره چگونگی کار گروه به شما میدهد. این سؤال او را به فکر فرو میبرد که چگونه باید شرایط دشوار را مدیریت کند؛ در عین حال، با این سؤال سطح بلوغ خود را نشان میدهید، زیرا میدانید که شاید برخی اوقات بازخورد منفی نیز دریافت کنید.
مطلب مرتبط: پیدا کردن شغل
این سؤال چه کمکی به شما میکند؟
افراد مختلف واکنش یکسانی در برابر بازخورد منفی ندارند؛ افراد گوناگون بازخوردهای منفی را بهروشهای متفاوتی ارائه میدهند. آیا این فرد، بسته به اینکه به چه کسی بازخورد میدهد، روش ارائه بازخورد را تغییر میدهد؟ آیا بازخورد را مانند یک خیابان دوطرفه میدانند؟ روش ارائه بازخورد، بهویژه بازخوردهای منفی، کمک میکند تا بدانید که میتوانید بهخوبی با آنها کار کنید یا خیر.
۱۴. درباره ویژگیهای من نگرانی یا سؤالی دارید؟
این سؤال نشان میدهد که از بازخوردهای منفی نمیترسید و حتی از آن استقبال میکنید. بهطور معمول، مصاحبهکنندگان نکات را یادداشت میکنند تا بعد از مصاحبه کاری در این باره گفتوگو کنند؛ بدین وسیله به آنها چراغ سبز نشان میدهید تا درباره هریک از نکاتی که باعث میشود در استخدام شما شک کنند، سؤال کنند.
مطلب مرتبط: مسیر شغلی
این سؤال چه کمکی به شما میکند؟
این فرصت را دارید که مسائل را رودررو برطرف کنید. این میتواند تفاوت پیشنهاد شما و شرکت باشد یا رد درخواست شما یا پیشنهاد شغل دیگر.
سؤالاتی که باید هنگام مصاحبه تلفنی با منابع انسانی بپرسید
بهطور معمول، پیش از مصاحبه حضوری با کارفرما، یک مصاحبه تلفنی با یکی از اعضای منابع انسانی خواهید داشت. اگرچه امروزه این تماس تلفنی اولیه، اولین قدم استاندارد برای بیشتر سازمانهاست، همچنین فرصتی برای منابع انسانی است که درباره شما یادداشتبرداری کنند و این یادداشتها را به مدیر استخدام منتقل کنند.
باید بسیار تأثیرگذار عمل کنید. قدرت منابع انسانی را دستکم نگیرید. در اینجا چند گزینه مناسب برای پرسیدن در این مرحله اولیه از روند استخدام آورده شده است تا بتوانید با استفاده از آنها نخستین گامهای خود را محکمتر بردارید.
۱. در مدتزمان کارتان در اینجا از چه چیزی بیشتر لذت میبرید؟
همیشه در درجه اول، درباره مزایا پرسیده میشود؛ پس با این سؤال منابع انسانی نفسی تازه خواهد کرد. پرسیدن این سؤال در مصاحبه نشان میدهد که به فرهنگ سازمانی شرکت اهمیت میدهید و بهنظر شخصی که شاید بهطور مستقیم با او کار نکنید، اهمیت میدهید؛ بهعبارت دیگر، صحبتکردن با افراد همیشه ایده خوبی است.
مطلب مرتبط: استخدام کارشناس فروش
۲. این جایگاه شغلی با گذشت زمان چه تغییراتی داشته است؟
اینکه پیش از شما شخص دیگری در شغل مورد درخواستتان کار کرده است، بهسادگی فراموش میشود. نترسید و از منابع انسانی سؤال کنید. بپرسید که این شغل قبلا به چه صورت بوده است. این میتواند مسئولیتها، تعداد افراد دیگری که در این جایگاه شغلی مشغول به کار هستند و حتی آیندهی این شغل را در بر بگیرد.
دانستن دیدگاه منابع انسانی درباره پیشینه این شغل میتواند دیدگاه بیطرفی را درباره کار به شما بدهد. بگذارید منابع انسانی بداند که به آینده شغل خود اهمیت میدهید و فقط به حال نمیاندیشید.
۳. سلسلهمراتب این گروه چگونه است؟ موقعیت شغلی موردنظر در کدام بخش از آن قرار میگیرد؟
این سؤال دیگری است که منابع انسانی در مصاحبه باید آماده و مشتاق پاسخگویی به آن باشد. بهتر است پیش از قدمگذاشتن در جایگاه شغلی جدید نپرسید که «من باید به چه کسی گزارش دهم؟»، زیرا میتواند نشاندهنده مقاومت یا ناامنی از سوی شما باشد؛ اما این چیزی است که شاید حتما بخواهید بدانید.
بیان سؤال بهروشی که در بالا بیان شده است، یک حرکت حرفهای است و مشخص میکند که رئیس شما چه کسی خواهد بود. با مطرحکردن این سؤال نشان میدهید که آنقدر بالغ هستید که میتوانید وظایف شغلیتان را در چارچوب بخش خود انجام دهید.
۴. واحد منابع انسانی به بخشی که در آن کار میکنم چگونه کمک خواهد کرد؟
مانند سؤال اول در این فهرست، این سؤال نیز نشان میدهد که میدانید منابع انسانی چیزی فراتر از اولین مرحله در روند استخدام است.
از مصاحبه تلفنی بهعنوان فرصتی برای آشنایی با بخش منابع انسانی استفاده کنید و اطلاعاتی را درباره نحوه تعاملات واحد کاری خود با آنها کسب کنید. این سؤال دوستانهای است و نشاندهنده علاقه شما به نحوه فعالیت کل شرکت است، نه فقط بخش موردنظرتان.
۵. چه چیزی در آینده این شرکت شما را هیجانزده میکند؟
آیا میخواهید کمی انرژی مثبت به مکالمه خود تزریق کنید؟ بپرسید تاکنون چه موفقیتهایی داشتهاند؟ چه انگیزهای باعث میشود هر روز صبح بیدار شوند؟ خود را بهجای منابع انسانی بگذارید. آیا دوست ندارید به این سؤالات پاسخ دهید، بهخصوص اگر عاشق شرکتی باشید که در آن کار میکنید؟
پرسیدن درباره آنچه آنها را بیشتر از هرچیز هیجانزده میکند، نشان میدهد که شما نیز مشتاق و مثبتنگر هستید؛ بدین وسیله حس خوبی را در ایشان زنده میکنید و او این را به مدیر استخدام منتقل خواهد کرد.
۶. آیا موردی وجود دارد که شرکت همچنان در حال اصلاح آن باشد؟
پیرو سؤال هفتم، از منابع انسانی بپرسید که فکر میکنند بزرگترین چالش کنونی چیست. در حالی که سایر متقاضیان به شنیدن نقاط ضعف کسب و کار تمایل ندارند، با بیانکردن این سؤال نشان میدهید که مایل هستید نکات منفی کنونی را بپذیرید و در راستای اصلاح آنها کمک کنید.
به سؤال توجه کنید. با این پرسش بر نکات مثبت تمرکز میکنید و نشان میدهید که بهطور ذاتی فردی خوشبین هستید.
۷. در روز اول کاری باید چگونه لباس بپوشم؟
نحوه پوشش موضوع مهمی در جلسه مصاحبه است و بسیاری از متخصصان آن را یک جنبه مهم شغلی میدانند.
شاید لباس رسمی پوشیدن موردعلاقه شما نباشد، اما همچنان میخواهید شانس خود برای گرفتن پیشنهاد کاری را به حداکثر برسانید. اگر میخواهید از نحوه پوشش افراد در شرکت مطلع شوید و دیگران فکر نکنند که این موضوع برای شما مشکل بزرگی محسوب میشود، میتوانید بهسادگی از منابع انسانی بپرسید که بهتر است در روز اول کاری خود چگونه لباس بپوشید. این سؤال بیضرر است و اطلاعات موردنیاز را در اختیارتان قرار میدهد.
۸. آیا چیزی در درخواستم وجود دارد که باعث شود به صلاحیتهای من شک کنید؟
مصاحبه تلفنی را با این بازی اعتماد به نفس پایان دهید. درباره دودلی منابع انسانی نسبت به درخواستتان سؤال کنید و نشان دهید که ازهرگونه بازخوردی استقبال میکنید و انتقادپذیر هستید. این کار به شما کمک میکند تا برای مصاحبه بعدی خود آماده شوید.
فرض کنید که در مصاحبهای مربوط به یکی از فرصتهای شغلی موردنظرتان شرکت کردهاید و در آن جلسه بهعنوان فردی انتخاب شدهاید که مهارتهای کافی برای استخدام را دارد؛ سپس مسئول استخدام این شرکت، شما را به دور دوم مصاحبه دعوت میکند. آیا میدانید در طول مصاحبه دوم چه سؤالاتی از کارجویان پرسیده میشود؟ بهطور کلی، برخی از سؤالات این جلسه ممکن است مشابه همان پرسشهای مصاحبه اولیه باشد؛ اما بهطور قطع، موارد دیگری نیز از متقاضیان پرسیده میشود که بسیار متفاوتتر از مرحله اول است.
هرآنچه باید برای موفقیت در مرحله دوم مصاحبه بدانید
برای موفقیت در مرحله دوم مصاحبه لازم است که با سوالات استاندارد مصاحبه در این گام و همچنین شرایط سخت احتمالی پیش رو آشنا باشید؛ در عین حال، باید به تمامی مباحثی که بهاحتمال زیاد در این مرحله از روند مصاحبه مطرح میشوند، توجه کافی داشته باشید.
آمادگی برای مصاحبه دوم
مدارک و مهارتهای خود را با شغل درخواستی مطابقت دهید
قبل از حضور در جلسه مصاحبه دوم ، نیاز است که مدارک تحصیلی، مهارت های نرم و فنی خودتان را با شرایط شغلی کارفرما مطابقت دهید؛ البته ممکن است پیش از شرکت در مصاحبه مرحله اول این کار را انجام داده باشید؛ اما لازم است که این کار را دوباره و با استفاده از اطلاعاتی که از مسئول استخدام شرکت آموختهاید، انجام دهید. برخی از اقدامات ضروری برای مطابقت با شرایط شغلی کارفرما عبارتاند از:
- مهارتها، ویژگیها و خصوصیات اخلاقی موردنیاز برای پست شغلی درخواستی و همچنین سایر لیستهای شغلی شرکت را مرور کنید. با مرور شرح کار موقعیت شغلی موردنظر، درک بهتری نسبت به انتظارات شرکت از کارکنانشان به دست میآورید؛
- درمورد آنچه در رابطه با شغل درخواستی و شرکت موردنظر خود در مصاحبه اول آموختهاید، تأمل کنید؛
- لیستی از صلاحیتهای حرفهای خود تهیه کنید که با انتظارات کارفرما از یک متقاضی شغلی مناسب مطابقت داشته باشد؛
- چند مثال در رابطه با نحوه استفاده از خصوصیاتی که بهترین تطابق را با ویژگیهای موردنیاز محل کارتان دارند، آماده کنید.
در واقع، هدف شما بهعنوان کارجوی شرکتکننده در مصاحبه دوم این است که خودتان را فردی معرفی کنید که تواناییهای حرفهای لازم را برای کمک به کسبوکار موردنظر در مسیر رسیدن به اهدافشان دارد؛ بنابراین اگر بتوانید در پاسخ به سؤالات مسئولان استخدام، اطلاعات و نمونههایی کاربردی ارائه دهید، موقعیت خوبی برای خودتان به وجود میآورید و شانس بالاتری برای استخدام خواهید داشت؛ برای مثال میتوانید به چند نمونه از نحوه برخوردتان با شرایطی فکر کنید که در صورت استخدامشدن در شغل موردنظر انجام خواهید داد.
نمونهای از سؤالات و پاسخهای مربوط به مرحله دوم مصاحبهها را مرور کنید
بهطور معمول، طی مصاحبه دوم از کارجویان درباره موارد تخصصیتری در زمینه موقعیت شغلی، شرکت موردنظر، تواناییهای فرد برای کارکردن در جایگاه شغلی درخواستی و نحوه استفاده از این تواناییها و مهارتها برای برآوردهکردن انتظارات کارفرمای کسبوکار مربوطه سؤال میشود؛ برای مثال، میتوان به سؤالات زیر اشاره کرد:
- در موقعیت شغلی خود بهدنبال چه چالشهایی هستید؟
- چرا این شغل را میخواهید؟
- چرا فکر میکنید که بهترین فرد برای این شغل هستید؟
- چه تجربههای کارآمدی دارید؟
- چرا به کار در این شرکت علاقهمند هستید؟
- اگر شما را استخدام کنیم، چه کاری میتوانید برای این شرکت انجام دهید؟
- درمورد این شرکت چه میدانید؟
- چرا میخواهید برای این شرکت کار کنید؟
- چرا باید شما را استخدام کنیم؟
- چه شرایطی برای حقوق پرداختی مدنظر دارید؟
- سایر سؤالات مرتبط با اهداف مربوط به حوزه کاری هریک از کارجویان.
برای اشتراکگذاری اطلاعات، بیشتر آماده باشید
اگر نمونهکارهای دیگری دارید، لازم است که آنها را در این دور از مصاحبه با خود به جلسه بیاورید؛ حتی اگر آنها را در اولین جلسه مصاحبه ارائه کرده باشید. در طول مصاحبه دوم برخی از شرکتها معمولا افراد دیگری را، مانند اعضای آینده تیم یا کارکنان دیگری که ممکن است در آینده با آنان کار کنید، به جلسه دعوت میکنند. البته برخی از این افراد میتوانند بهنسبت بهطور خودجوش، به روند مصاحبه اضافه شوند؛ بنابراین، باید برای پاسخگویی به سؤالات، ارائه مهارتها و تواناییهای خودتان بهروشی مؤثر و کارآمد آماده باشید تا بتوانید افراد حاضر در جلسه را تحتتأثیر قرار دهید.
همچنین به یاد داشته باشید که در روند صحبت با هریک از افراد حاضر در جلسه، عملکردی حرفهای داشته باشید؛ زیرا تمام حضار و افرادی که با آنها صحبت میکنید، ممکن است در تصمیم گیری برای استخدامتان نقش داشته باشند؛ بهعنوان مثال، اگر در مصاحبهای گروهی شرکت میکنید و درمورد تجربه قبلیتان سؤال میشود، میتوانید از این فرصت برای نشاندادن نمونهکارهایتان به کل گروه مصاحبهکنندگان استفاده کنید.
مثال زیر را در نظر بگیرید:
تجربه ۵ سال کار در کمپینهای بازاریابی بخش بهداشت و درمان را دارم؛ همچنین ۳ نمونه از جدیدترین کمپینهای بازاریابی خود را بههمراه دارم که در جلسه اخیر، آنها را به مسئول استخدامتان ارائه دادهام؛ علاوه بر این، تجربیاتی نیز در زمینه برگزاری کمپینهای دیگر دارم که مدیر سازمان مربوطه آنها را تمجید و تشویق کرد.
پاسخهای متناقض را ارائه ندهید
یادتان باشد که در روند مصاحبه ثابتقدم باشید. مصاحبهکنندگان بهطور قطع یادداشتها، اظهارات و رزومه شما را با آنچه در جلسات مختلف بیان میکنید، مقایسه میکنند؛ بنابراین، نیاز است که سخنان و پاسخهایتان به تمام مصاحبهکنندگان، نامتناقض و یکسان باشد؛ برای این منظور میتوانید رزومه کاری خودتان را زودتر از موعد جلسه آماده کنید، آن را مرور کنید و پس از اولین جلسه مصاحبه، موارد مهم مطرحشده را یادداشت کنید؛ به این ترتیب، گفتههای خود را در اولین دور مصاحبه به خاطر میآورید. در چنین شرایطی، هنگام مواجهشدن با سؤالی مشابه با آنچه در دور اول مصاحبه به آن پاسخ دادهاید، بهاحتمال زیاد میتوانید آن را به پاسخ قبلی خود ارجاع دهید.
به مثال زیر توجه کنید:
بله بااطمینان میتوانم بگویم که به کار با تعدادی از سیستمهای مدیریت محتوا، از جمله وردپرس (WordPress) و شیرپوینت (SharePoint)، مسلط هستم. همان طور که در جلسه خردادماه اشاره کردم، در حال شرکت در دوره آنلاین یادگیری کار با فریمورک جنگو (Django) هستم و حدود ۱ هفته دیگر این دوره را به پایان میرسانم؛ به همین دلیل، اکنون میتوانم بگویم که برای کار با این سیستم نیز مهارت خوبی دارم.
مواردی که در مصاحبه دوم میتوانید از کارفرما بپرسید
درنظرداشتن یک سری موارد آماده برای پرسیدن از مصاحبهکننده بسیار مهم است؛ علاوه بر این، برای جلوگیری از مطرحکردن سؤالات تکراری یا مشابه سؤالات مصاحبه اول، بهتر است مجموعه متفاوتی را برای پرسیدن از مسئول استخدام شرکت موردنظرتان در دور دوم مصاحبه آماده کنید.
در اینجا چند نمونه از موارد مناسب برای سؤالکردن از کارفرما طی مصاحبه شغلی دوم آورده شده است:
- درمورد فرهنگ سازمانی جاری این شرکت، چه چیزی را دوست دارید؟
- به نظر شما کارکنان این بخش چگونه میتوانند تأثیری خوبی بر شرکت بگذارند؟
- عملکرد شغلی کارکنان در این شغل یا این بخش از شرکت را چگونه میسنجید؟
آمادگی برای پاسخگویی به سؤالات مصاحبه تخصصی
بسته به نوع موقعیت شغلی که برای آن در جلسه مصاحبه دوم شرکت میکنید، مواردی از شما پرسیده میشوند که نیاز به پاسخهای دقیق دارند؛ بهعنوان مثال، اگر برای موقعیت شغلی فروش، در شرکتی به مصاحبه دوم دعوت شدهاید، درمورد دستاوردهایتان در زمینه فروش سؤال میکنند؛ بنابراین لازم است که روشها و استراتژیهای موردنظرتان را در رابطه با چگونگی کمک به شرکت، چگونگی رشد فروش و سهم بازار کسبوکار مربوطه مشخص کنید؛ همچنین برای این نوع سؤالات، باید پاسخهای خود را متناسب با محصولات، خدمات و اهداف شرکت تنظیم کنید.
توجه داشته باشید که بهترین راه برای آمادگی در جهت پاسخگویی به سؤالات مرتبط با نحوه عملکردتان در کسبوکار، این است که تا آنجا که میتوانید اطلاعات خود را درمورد شغل و شرکت موردنظر بالا ببرید؛ برای این منظور باید به نکاتی همچون موارد زیر توجه کنید:
۱. مرور سؤالات تخصصی شغل موردنظر:
هرچه بیشتر بدانید، راحتتر میتوانید بین مهارتهای خودتان با نیازهای شرکت ارتباط برقرار کنید؛ همچنین مرور نمونهای از سؤالات تخصصی که مصاحبهکنندگان از متقاضیان انواع موقعیتهای شغلی خاص میپرسند، میتواند به آمادگی هرچهبیشتر شما کمک کند.
۲. صحبت با آشنایان:
اگر در شرکت موردنظرتان آشنایی دارید یا با یکی از کارکنان آن در ارتباط هستید، میتوانید با او صحبت کنید و تا جایی که امکان دارد اطلاعاتی درمورد شرایط داخلی کسبوکار مربوطه به دست آورید. در واقع، صحبتکردن با یکی از کارکنان شرکت موجب میشود تا اطلاعاتی را درباره اینکه شرکت موردنظرتان به دیدهشدن چه چیزهایی علاقه دارد و دیدهنشدن چه چیزهایی را ترجیح میدهد، به دست آورید؛ البته در حین مصاحبه دوم خودتان باید بیشتر روی مورد اول تمرکز کنید.
۳. مرور آموختههای مصاحبه اول:
به اطلاعاتی فکر کنید که در مصاحبه مرحله اول با شما به اشتراک گذاشته شدهاند و از آنها بهعنوان نقطه شروعی استفاده کنید تا برای مصاحبه دوم آماده شوید؛ همچنین میتوانید وبسایت شرکت، توییتر (Twitter)، اینستاگرام (instagram)، صفحه لینکدین (LinkedIn) یا سایر اکانتهای کسبوکار در پلتفرمهای اجتماعی مختلف را بررسی کنید.
۴. اشتراکگذاری آموختههای خود:
در ادامه، مثالی از پاسخهای احتمالی به سؤالات مربوط به انتظارات کارفرمایان از کارکنان موقعیت شغلی موردنظر آورده شده است: «از فرصتی که در اختیارم گذاشتید تا بتوانم در کمک به سازمان برای دستیابی به هدفی همچون ارائه خدمات عالی به مشتریان نقش مهمی داشته باشم، بسیار هیجانزده هستم؛ همچنین میدانم که شرکت شما رضایت مشتری را جزو اولویتهای خود قرار داده و این چیزی است که در طول ۱۰ سال تجربه خود در مدیریت فروش، علاقه زیادی به آن داشتهام. دوست دارم از تجربیات خودم در سازمانتان و در زمینه مدیریت کارکنان بخش فروش استفاده کنم».
نکاتی برای موفقیت در مصاحبه دوم
فقط به این دلیل که برای مصاحبه دوم دعوت شدهاید، نمیتوانید با اطمینان بگویید که موقعیت شغلی موردنظرتان را به دست آوردهاید. در بازار کار رقابتی امروزی، بیشتر کارفرمایان برای سنجش مهارتهای کارکنانشان مصاحبه دوم و حتی گاهی مصاحبههای سوم و چهارم را نیز انجام میدهند؛
به همین دلیل، باید در جلسات مصاحبه بهطور کامل آماده باشید تا در صورت لزوم، گفتهها و اظهاراتتان را در جلسات پیشین، به مصاحبهکنندگان یادآوری کنید یا جزئیات اطلاعات مطرحشده را دوباره بازگو کنید؛ همچنین اگر متوجه شدید که مصاحبهکننده اظهاراتتان یا بخشی از جزئیات گفتوگوی جلسات گذشته را به خاطر نمیآورد، نباید آن را بهنشانه خصومتهای شخصی برداشت کنید؛ چراکه جلسات مصاحبه با سایر کارجویان نیز طولانی است و فراموشی بخشی از اطلاعات یا گفتوگوهای مطرحشده در برخی از جلسات، طبیعی به نظر میرسد؛ حتی دقیقترین افرادی که تمام موارد را یادداشت میکنند نیز ممکن است جزئیات برخی از موارد مطرحشده را فراموش کنند.
نکته مهم درمورد مصاحبههای شغلی این است که تصور نکنید چون تا ۱ یا ۲ جلسه مصاحبه پیش رفتهاید، بهطور حتم در موقعیت شغلی موردنظر استخدام میشوید؛ بلکه نیاز است که بادقت برای هریک از جلسات آماده شوید تا بتوانید با موفقیت جلسات مصاحبه را پشت سر بگذارید و در جایگاه موردنظرتان استخدام شوید.
در ادامه نکاتی که باید برای شرکت در مصاحبه دوم بدانید را بیان میکنیم:
۱. شانس خودتان را بسازید:
اطلاعاتی که در اولین جلسه مصاحبه خود آموختهاید، مرور کنید تا بتوانید نکات مهم گفتوگوی مصاحبه دومتان را پیشبینی کنید. بهاحتمال زیاد مصاحبهکنندگان در جلسه دور دوم بیشتر روی سؤالات دیگری تأکید میکنند تا اینکه روی نیازهای سازمان و مهارتهای بهترین افراد برای استخدامشدن در موقعیت کاری موردنظر متمرکز شوند؛ بنابراین، هرچه اطلاعات بیشتری درمورد شرکت موردنظرتان داشته باشید، آمادگی بیشتری نیز برای تأکید روی مهارتها و تواناییهایی که میتوانید ارائه دهید، خواهید داشت.
۲. برای تأثیرگذاری آماده باشید:
از آنجایی که ممکن است در طی مصاحبه دوم با سایر تصمیمگیرندگان یا اعضای تیم نیز آشنا شوید، باید آماده باشید تا بهطور خلاصه و در عین حال قانعکننده، صلاحیتهای خود را برای سایر حضار نشان دهید؛ همان کاری که برای مصاحبهکنندگان اصلی شرکت مربوطه انجام دادهاید.
۳. سؤالات خود را آماده کنید:
هنگام شرکت در مصاحبه دوم، بر اساس آنچه در طول مراحل مختلف مصاحبهها آموختهاید، نیاز است تا مجموعه سؤالات جدید و اصلی خود را درمورد شرکت، اعضای تیم، شرایط کاری و غیره با گروه مصاحبهکنندگان مطرح کنید؛ این مجموعه سؤالات باید اشتیاق شما را برای آشنایی با شرکت، کارفرما و سایر عناصر کسبوکار نشان دهند و مشخصکننده علاقهتان برای استخدامشدن در موقعیت شغلی مربوطه باشند.
اشتباهات مصاحبه کاری که باید از آنها اجتناب کنید
آیا میدانید که در جلسات مصاحبه شغلی چه کارهایی را نباید انجام دهید؟ متأسفانه بسیاری از افراد هنگام حضور در جلسات مصاحبه شغلی، بدون اینکه حتی متوجه شوند، اشتباهاتی را مرتکب میشوند. بهطور معمول، بسیاری از این اشتباهات مصاحبه شغلی در میان کارجویان رایج هستند؛ به همین دلیل، برای بالابردن شانس استخدامتان، باید پیش از انجام مصاحبه زمان بگذارید و این اشتباهات را درمورد خودتان برطرف کنید. در همین راستا، در این مقاله اشتباهات رایج در مصاحبه های شغلی کارجویان را در جلسات مصاحبه شرح میدهیم.
۱. پوشیدن لباس نامناسب
یکی از اشتباهات مصاحبه شغلی پوشیدن لباس نامناسب وقتی برای استخدامشدن در کاری به جلسه مصاحبه میروید، ضروری است که ظاهر حرفهای، آراسته و مرتبی داشته باشید. اگرچه بهعنوان یک متقاضی شغل، ممکن است لباستان بر اساس موقعیتی که برای آن اقدام میکنید، متفاوت باشد؛ با وجود این، صرفنظر از اینکه به چه شرکتی برای مصاحبه میروید، بسیار مهم است که با لباس مرتب و زیبایی در جلسه حاضر شوید؛ برای مثال، میتوانید برای شرکت در مصاحبه کاری رسمی، لباس رسمی و راحتی را انتخاب کنید و برای شرکت در جلسه مصاحبه شرکت استارتاپی کوچک، لباس راحتی بپوشید.
۲. دیر رسیدن
همان طور که میدانید، تأثیری که در لحظات اول روی دیگران میگذارید، بسیار مهم است؛ بنابراین، دیررسیدن به جلسه مصاحبه، یکی از بدترین اشتباهات رایج در مصاحبه های شغلی است و میتواند روی مسئول مصاحبه شرکت موردنظر تأثیر بسیار بدی بگذارد؛ به این طریق پیش از انجام مصاحبه اولین امتیاز منفی خود را میگیرید!
در واقع، دیرکردن برای مصاحبه نهتنها میتواند نشاندهنده ضعف کارجو در مدیریت زمان باشد، بلکه بهمنزله احترامنگذاشتن به شرکت، موقعیت شغلی موردنظر و حتی فرد مصاحبهکننده است؛ بنابراین، بکوشید که برای رفتن به جلسه زودتر اقدام کنید و مطمئن شوید که بهموقع یا حتی زودتر در جلسه حضور داشته باشید؛ برای این منظور، زمانتان را طوری تنظیم کنید که ۵ یا ۱۰ دقیقه زودتر از زمان مقرر به شرکت برسید؛ به این ترتیب، اگر اتفاق غیرمنتظرهای برایتان پیش بیاید، برای رسیدن به جلسه بهاندازه کافی زمان خواهید داشت.
۳. همراهداشتن انواع خوراکی و نوشیدنی در جلسه!
یکی دیگر از اشتباهات مصاحبه شغلی کارجویان این است که همراه خود خوراکی یا نوشیدنی به جلسه میبرند! دقت داشته باشید که پیش از ورود به جلسه، باید هر نوع خوراکی یا نوشیدنی را کنار بگذارید. در صورت نیاز به بالابردن انرژی بدنتان نیز باید قبل از رسیدن به شرکت، خوراکی یا نوشیدنی موردنظرتان را میل کنید.
بهعبارت دیگر، ورود به شرکت و جلسه مصاحبه با همراهداشتن چنین مواردی، نهتنها رفتاری غیرحرفهای به شمار میآید، بلکه در حین مصاحبه نیز از تمرکز روی جلسه جلوگیری میکند؛ این در حالی است که شما، بهعنوان متقاضی شغل، باید تمام تمرکزتان را روی ایجاد احساس خوب در مسئول مربوطه، ارائه پاسخ دقیق به سؤالات وی و برقراری ارتباط چشمی با کارفرمای احتمالی آینده خود بگذارید و بهاندازه کافی به تمام مراحل مصاحبه توجه داشته باشید.
علاوه بر این، قراردادن بطری نوشیدنی در مقابلتان میتواند حواس شما را پرت کند؛ برای مثال، ممکن است با دیدن لیوان روی میز، تمرکزتان به هم بریزد و متوجه سؤال مصاحبهکننده نشوید؛ از سوی دیگر، این احتمال ضعیف نیز وجود دارد که با آوردن خوراکی یا نوشیدنی در جلسه، اتفاقات ناخوشایندی، مانند ریختن مواد نوشیدنی روی لباستان، روی میز یا حتی روی مسئول استخدام شرکت رخ بدهد!
۴. استفاده از موبایل در جلسه مصاحبه
یکی دیگر از نکات مهم برای جلوگیری از اشتباهات مصاحبه شغلی این است که پیش از شروع جلسه، موبایلتان را خاموش کنید یا آن را روی حالت بیصدا قرار دهید؛ همچنین کار با موبایل یا ارسال پیام در حین مصاحبه، رفتار بیادبانهای است و در روند مصاحبه شما نیز اختلال ایجاد میکند؛ علاوه بر این، نشاندادن چنین رفتاری میتواند پیام کاملا واضحی را برای کارفرمای آیندهتان بههمراه داشته باشد؛ پیامی مبنی بر اینکه شغلتان را جزو اولویتهای اصلی خود قرار نمیدهید.
به همین دلایل، ضروری است که در طول مصاحبه به تماسهایتان پاسخ ندهید و همچنین با مخاطبانتان هیچ تماسی برقرار نکنید. برای مقاومت در برابر وسوسه چککردن موبایلتان نیز قبل از مصاحبه آن را در کیفتان قرار دهید؛ همچنین اگر بهطور تصادفی فراموش کردید که موبایلتان را خاموش کنید، در صورت دریافت هرگونه پیام یا تماس، برای چککردن آنها باید جلوی خودتان را بگیرید.
۵. آگاهینداشتن از جزئیات سابقهکار شرکت موردنظر
برای موفقیت در مصاحبه و جلوگیری از اشتباهات مصاحبه شغلی نباید اجازه دهید که مصاحبهکننده یا کارفرمای آیندهتان با بیان سؤالی، مانند «درمورد این شرکت چه میدانید؟»، شما را از پای در بیاورد! در واقع، اگر بهعنوان متقاضی شغل در شرکت موردنظرتان، پیش از حضور در مصاحبه، اطلاعاتی را در رابطه با جزئیات کاری و سابقه شرکت به دست آورید، بهسادگی میتوانید در جلسه مصاحبه یک برگ برنده در دست داشته باشید.
اطلاعات مربوط به سابقهکار شرکت، مواردی مانند تاریخچه شرکت، مکان دفاتر گذشته شرکت، بخشهای مختلف و شرح مأموریت کسبوکار را در بر میگیرند که در بخش «درباره ما» در اکثر وبسایتهای شرکت مربوطه موجودند؛ بنابراین، قبل از شروع مصاحبه، این جزئیات را مطالعه کنید و سپس آنها را روی کاغذی ثبت کنید تا درست قبل از شرکت در جلسه، فرصت داشته باشید که مرورشان کنید؛ همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر درمورد شرکت موردنظرتان، میتوانید در صورت عضویت شرکت در پلتفرمهای مختلف شبکههای اجتماعی، صفحات کاربری آنها را، مانند صفحه لینکداین، فیسبوک و توییترشان، بررسی کنید.
۶. بهیادنداشتن جزئیات رزومه کاری خود
حتی اگر هنگام اقدام برای درخواست شغلی، رزومه خود را برای شرکت موردنظر ارسال کرده باشید، باز هم در جلسه مصاحبه ممکن است از شما خواسته شود تا فرمی را برای درخواست شغل پر کنید؛ به همین دلیل، باید مطمئن باشید که اطلاعاتی، مانند زمان اشتغال در شرکتهای پیشین، تاریخ فارغالتحصیلی یا اطلاعات تماس کارفرمای قبلی خود را به خاطر داشته باشید.
البته طبیعی است که تمام جزئیات سابقهکار خود را به یاد نداشته باشید. به همین دلیل، بهتر است که قبل از اقدام برای مصاحبه، رزومه کاری خودتان را بررسی و در صورت نیاز آن را بهروز کنید. سپس یک نسخه کپی از رزومه خود تهیه کنید تا در صورت بهیادنداشتن اطلاعات درخواستی، بتوانید به آن مراجعه کنید.
بهخاطر داشته باشید که هرگز نباید اطلاعات نادرستی را در رزومه کاری خود وارد کنید؛ بهعبارتی، هرچه در بیان سوابق کاری و مهارتهای حرفهای خود صادق باشید، روز مصاحبه بهتر میتوانید درمورد تجربیات گذشتهتان صحبت کنید.
۷. توجهنکردن
در حین انجام مصاحبه نباید اجازه دهید که تمرکزتان به هم بریزد. برای این منظور نیز باید روز قبل از مصاحبه بهاندازه کافی استراحت کرده باشید و با هوشیاری و آمادگی کافی در جلسه حاضر شوید. حواسپرتی یا توجهنکردن به سؤالات مصاحبهکننده، میتواند نکتهای منفی برای شما محسوب شود. بهعبارتی، کارفرمای آینده شما اگر متوجه شود که نمیتوانید روی صحبتهای او تمرکز کنید، به استخدامتان علاقهای نخواهد داشت. چراکه فکر میکند فردی که نمیتواند تمرکز خود را در حین مصاحبهای معمولی حفظ کند، توانایی تمرکز برای انجام کارهایش را نیز در طول روز نخواهد داشت.
بنابراین، اگر احساس میکنید که حواستان در جلسه مصاحبه پرت میشود و نمیت